12 November 2012

We're Doctor-to-be :)


We're doctor-to-be ! :) Well, sebagai students from Pure Science course inilah "pekerjaan" kami. Experiment demi experiment kami telah laksanakan semata-mata nak mengejar ilmu. Experiment yang paling best antara yang best ialah exp ni la. Pembedahan katak secara Live. Wohoo ~ Best giler kut for those who wanna be a surgeon ! :) 
 We're given this task before Eidul Adha Mubarak. So, kitorang sememangnye dah terlebih excited nak bedah katak-katak yang comel tuu. Yuckkss ~ Geli-gelemang habis badan bile tgk awok-awok ni bawak katak masing-masing ke kelas. Fuhh, kelas 4 Ibnu Jauzi dipenuhi dgn katak-katak . Dah tau muke tuu xberapa nak cute, jgn la weyy nak tatap muke awek-awek jauzi. Haha. Kalau mmg Putera Katak tuu kes lain pulak. :* Hewhew.
Selesai je bace doa selamat, Bonda sruh yang mane bawak katak-katak tu dmasukkan ke dlm bekas. Bukan saje-saje nak letak katak-katak tuu, tapi nak senangkan misi membedah katak-katak trsbut. Hehe. Lucu giler tyme diorang terhidu kloroform dalam bekas tu. Tak lame lpas tuu, putera-putera katak sekalian kembali beradu. Siap berdengkur lagii. Hahaha. Takdela. Gimik je kut. :) 
Kembali pade misi pembedahan katak. Kami mmg kena ikut semua procedure yg tercatat dlm buku amali Biology tuu. Sampai berpeluh-peluh bedah katak, ala-ala nak bedah manusia je ni. Haha. Awok-awok ni tak ubah macam surgeon. Insyaallah one dayy kan ? :) Kadang-kadang kesian tgk katak-katak yang tak bersalah ni dijadikan bahan experiment. Sokayy la. Kdg-kdg je kut ? Bedah katak pun kena hati-hati tau, tkut organ-organ dalaman ikut terhiris. Forseps, gunting & pisau tuu kan tajam. 
Inilah hasilnya, Tadaaaa ..seekor katak yang tak berdosa, >.<
here's Putera Katak yang telah dipost-mortem :)

 

11 November 2012

Plankton from HyperZest

Here's plankton. Tak pastii zoo-plankton ke phyto-plankton, banyak spesies kan. Teringat pulak time kitorang belajar Biology dengan Bonda. Tengah-tengah belajar bab Fotosintesis, tibe-tibe je salah seorang drpd student yang terlebih pandai ni menanyakan Bonda . "Bonda, plankton ni sejenis tumbuhan ke haiwan ?" Bonda yang tgh syok mengajar pun boleh jadii blurr. Nakal sgguh kan budak-budak Jauzi ni. Hahaha. Nasib baik Bonda ni GC , pape soalan yang students lemparkan sure beliau boleh jawab. Haha, ade ke patut Bonda tnye balik kt kitorang plankton dalam cerita Spongebob Squarepants tuu ke ? Gelak sakan la kitorang. Bonda pun tgk jugak ye cter kartun tuu. Hewhew. :) 
Bonda pun explained ke kitorang pasal plankton tuu. Bonda kate plankton ni terbahagi kepada dua, ada yang haiwan dan ade yang tumbuhan. Plankton yang tergolong dalam haiwan dipanggil zoo-plankton manakala yang tergolong dalam tumbuhan pulak disebut phyto-plankton. Student yang tadii bertanya lagi, "Kalau plankton dalam cter Spongebob tuu plak Bonda? tergolong dlm group mane ?" . Ishk2, kurang asam betul punyer budak. Hahaha. Melencong terus dari bab Fotosintesis. 
Bonda pun jawab, "Kalau plankton tuu saya pun tak pastii". Haha. Ape laa. Kena tnye Producer yang cipta cter kartun tuu la. Hehe ~ Lepas habis je topic pasal plankton ni, at last kitorang belajar sampai habis chapter7. Ni baru betul, gelak-gelak jugak, tapii study is the most important ! :)
Well, setiap yang ditanya mesti ade kaitan dengan sape-sape kan? ofcos la, ade lha salah seorang drpd kite-kite da dapat gelaran tuu. Sweet kan ? (@_~) Let me introduce Our Plankton from HyperZest ! -----> Bendahara Raihah . :) Tuannye kecik molek tapi comell, photogenic lagii . haha . Kitorang sume suke kawan ngan budak yang perasan cute ni sebab die sporting, tak cepat marah, and etc lah . Sbnrnye ade sorang lagii yang kdg2 kitorang pggl die cmtuu, tapi xmo mention la kat cney. Haha. Let it be our secret, only Jauzian ~ beepss .
Jangan terase hatii yep, just for laugh ! Just so you know, friends are just like flowers, thanks for being one of my gorgoeus flowers. :) 

Bendahara Raihah :) 

 
 

 

A Friend In Need Is A Friend Indeed =)

Dear my lovely friends, how's life ? Hoping that you're all in the pink. :)
Well, Happy Hollys to all of you. Never wasting your time by this hollies especially for those future candidates SPM'13. Woohooo ~ it's me ! I don't think I'm ready enough to face the most furious examination in my life ----> Sijil Pelajaran Malaysia .
study smart beb ! :)

Just leave the topic behind for a sec, for almost 11 months i've been in Sekolah Menengah Sains Setiu, Trg . I'm try to be a better person, well the teachers here are so friendly. I've tried to make new friends here. Well, every good thing starts with blessing from Allah. Thanks to Him, i got many friends here. 4 Ibnu Jauzi menjadi feveret ! Haha . Jauzian is The Best Among The Best ! <--- ayat takboleh blahh :p A good thing starts with a good leader. For sure laa. Here's our Hero of the Year, Syed Muhammad Hafiezuddin bin Syed Mohd Yasni.

Jauzian always remains in our soul forever ! Although awok-awok kite terpakse berpecah untuk tahun depan,maybe sstgh drpd kitorang bakal jd Battutian or Haithamian. Jauzian never break ! Insyaallah. Walaupun kita-kita semua banyak terasa hati sesama sendiri, hope that you guys boleh same-same memaafi. Biase laa, lumrah kehidupan. Just being chillax guys ! For the next year, hope kita same-same menjulang kejayaan untuk SPM'13. Insyaallah. :) Banyak orang, banyaklah ragamnya. Hahaha. Begitulah kehidupan kami yang bergelar student. Giler-giler remaja la katakan. Title kitorang pun HyperZest . Mane tidakk nye, kat mane-mane je kitorang lepak, mesti happy go lucky & ketawa sakan habis-habisan. Tak ke unmatured nmenye tuu ? HAHA . Papepun, nice to meet you all guys !
the most zealous class 2012 <3

 
copyright.nazifahnasir.blogspot.com