16 May 2014

In the Midst of Hardship

"They were born amidst hardship,
and grew up without a sigh or a complaint, 
now they are in the kitchen,
making jokes while rolling their cigarrete leaves."

In the midst of hardship. Remember this guys? Form4 english literature! For sure all of us still remember this right? It's all about a farmer and his family that come back at dawn after being out in the floodwater for a day and night just for looking for his albino buffalo. They do not show any despair eventhough they come back in wet clothes and wet. They have been born into a life of hardship and have never complained. Now they are in the kitchen- joking and rolling ciggaretes while preparing to be relax. 

Well, speaking of that poem, the moral values that we can emulate here are we should learn to accept problems in life with a positive outlook. Life without problems would be meaningless. Attempt to face everything- obstacle, failure and etc. Dont worry too much and never lose faith in Allah. He knows whats the best for you. Always believe that something good is about to happen. Dont let your past steal your future. The journey is much easier when you are not carrying your past. Let bygone be bygone. May Allah wills it and bestow you with excellent moments in lives. Keep praying :) 


A good thing starts with Bismillah and ends with Alhamdulillah. Praise to be Allah for what I am today. Always be grateful and Allah will give you better than today Inshaa allah :) I have my mum and dad who always shower me with joyfulness, cherish my gloomy day and always treat me like a princess- on strike or sulking like a little spoilt child. I really do love them. Losing them in life is the biggest fear to me :( May Allah grant both of you longevity and live in a peaceful harmony marriage. 



And so what about friend? Yes! We need friends in life. Befriend with the one who can bring you closer to Allah is the best ever! A best friend is someone you can call anytime, just to laugh, cry, complain, or tell silly stories and they are still listen. It is so comforting. Being with friends is the best thing ever. Doing some silly and idiot stuffs is the most craziest moments in life and never left forgotten. Inshaa allah, may Allah bless all of us and hope our friendship lasts and never finds it's end. Friends till Jannah InshaaALLAH :) 


It is just ain't enough by quoting "thankyouu, terima kasih, syukran, arrigatoo, kamsahamnida" to all of you for entering my wonderful lifetime. You're just make it awesome! Thanks for guiding me and inspiring me anyway and do forgive all my wrongdoings and may everyon of you be blessed and loved by Allah swt. The new journey is about to begin friends! Goodluck in your studies. "STUDY NOW, LOVE LATER". Hehe. Be strong to face all the challenges coming into your modern life. 

Happy Educator's Day!


Selamat Hari Guru buat warga pendidik di seluruh Malaysia. "Guru pencetus kreativiti, penjana inovasi". Tema Hari Guru bagi tahun 2014 yang telah dipersetujui oleh Menteri Pendidikan Malaysia bagi tema sambutan Hari Guru kali ke-43. 16 Mei setiap tahun sememangnya diingati oleh mereka yang bergelar pelajar. intro agak skema hehe 

Happy Teacher's Day! Your work is greatly appreciated teacher :) May Allah grant you with happiness, blessings and longevity. Inshaa allah. Terima kasih cikgu kerana mengajar saya selama ini. Moga diberkati selalu dan tetaplah menjadi pelita untuk anak bangsa. Salam Hari Pendidik buat guru-guruku sejak dari Taski Al-Rahmat, Sekolah Kebangsaan Kamil3, Sekolah Kebangsaan Seri Kemudi, Sekolah Menengah Bachok dan seterusnya Sekolah Menengah Sains Setiu. Jasamu takkan mampu ku balas cikgu. Hanya doa mengiringimu sampai bila-bila :)

Thankyouu cikguuuuuu :D

Tahun ni rasa awkward sikit nak sambut Hari Guru. Dah jadi SPM leavers kan. Dah takdapat nak merasa celebration Hari Guru dekat sekolah. Dengan gimik bagai dan macam-macam la. Yang penting video batch. For sure video batch kitorang (excellent infinity 1213) yang paling hot sekali. HAHA. Pioneer kann *flip hair* hehehe. Kasi gempak nama batch sikit :p Para juniors jangan jelesss ye. Hehe. Okay, throwback cerita semalam. Tahun lepas merupakan tahun yang terakhir bagi kami pelajar Form5 SAIS. Selama 2tahun kami berkongsi suka dan duka, gelak sakan bersama-sama kengkawan, belajar berdikari, prep sesame, makan-makan dan lepak sambil tengok panorama sekitar kawasan sekolah yang indah nian pada waktu petang. Okay, serious cakap rindu time sekolah T.T  



16 Mei 2014. "Selamat Hari Guru Cikgu!". Ucapan yang hanya mampu terucap melalui text messages sahaja. Hanya ini menjadi tanda bahawa dirimu sentiasa diingati wahai guru. Tak kesampaian nak titip hadiah dan kad ucapan :( The most important thing, make du'a for them. May Allah bless them beyond and infinity. Appreciate their hardwork. Terima Kasih Cikgu! Kaulah penyuluh hidup kami. Bimbinglah kami untuk kejayaan yang cemerlang :) Cikgu-cikgu semua macam lilin. Rela berkorban untuk memastikan hidup aku esok-esok tidak berada dalam kegelapan walaupun aku antara pelajar yang tip top dengan perilaku yang nakal-nakal. Thankyou cikgu!

"Hak guru lebih agung dari hak ibu bapa, sebab orang tua penyebab adanya kita sekarang dan kehidupan yang fana, sementara guru, penyebab hidup yang kekal. Sekiranya tidak ada guru, nescaya apa yang dihasilkan dan diarahkan oleh orang tua celaka selamanya". - Imam Al-Ghazali 




15 May 2014

A New World is about to begin



A few days left. Emm for those SPM leavers, here are some wishes for u guys! "Selamat menempuh alam baru! Kolej Matrikulasi or IPTA or IPTS semuanya sama. Tujuan kita hanya satu, sama-sama pergi menuntut ilmu. May ALLAH ease our ways aamiin :)"

So dah siap preparation? Yeah ofcourse kena prepare jugak dari segi mental dan fizikal. Kena belajar hidup berkomuniti, belajar hidup berdikari, learn how to manage time wisely, making new friends and study smart okay? Alah bisa tegal biasa. Bila dah lama-lama kat kolej mesti dapat adapt punya dengan persekitaran baru. 

Saya pun akan menjadi salah seorang pelajar Kolej Matrikulasi Selangor. Selangor, here I come! Agak berduka cita sebab takdapat tawaran UPU. But ALLAH is the best planner right? for sure He knows the best for me :) Have faith in ALLAH. Buat apa menangis kalau takde rezeki kita kat situ, come on la. Allah tak kasi apa yang kita nak, Allah kasi apa yang kita perlu. Be grateful okay? Asasi ke diploma ke matrik ke Form6 ke, semuanya sama. Sama-sama kena fight untuk masuk universiti utk sambung ke degree. Kena struggle betol-betol tau, kalau result tak okay. Jangan mimpi nk masuk uni. Ni pun pesan daripada senior-senior saya. So, pilihan terletak kat tangan korang. Yang penting, belajar leklok so result pun gempak Inshaa allah :) KEEP PRAYING. 

Last but no least, nak motivate sikit minda korang dan saya sendiri. Jangan sesekali down walaupun kat mana-mana korang study. And one more thing, jangan nak perlekehkan orang lain. Semuanya ada pros and cons dia. So, pandai-pandailah jaga diri masing-masing. Hati-hati memilih kawan, bcs they play a big role in our lives.Satu lagi,semuanya ada somthg in common. Timba ilmu kan? Yang penting, perbetulkan niat dulu. Jaga diri, jaga hati, jaga iman.Inshaa allah pahala datang.Sama-sama perbaiki diri INSHAA ALLAH :) All is well. Everything has ups and downs, so just be yourself and keep the circle moving. 





 
copyright.nazifahnasir.blogspot.com