15 May 2014

A New World is about to begin



A few days left. Emm for those SPM leavers, here are some wishes for u guys! "Selamat menempuh alam baru! Kolej Matrikulasi or IPTA or IPTS semuanya sama. Tujuan kita hanya satu, sama-sama pergi menuntut ilmu. May ALLAH ease our ways aamiin :)"

So dah siap preparation? Yeah ofcourse kena prepare jugak dari segi mental dan fizikal. Kena belajar hidup berkomuniti, belajar hidup berdikari, learn how to manage time wisely, making new friends and study smart okay? Alah bisa tegal biasa. Bila dah lama-lama kat kolej mesti dapat adapt punya dengan persekitaran baru. 

Saya pun akan menjadi salah seorang pelajar Kolej Matrikulasi Selangor. Selangor, here I come! Agak berduka cita sebab takdapat tawaran UPU. But ALLAH is the best planner right? for sure He knows the best for me :) Have faith in ALLAH. Buat apa menangis kalau takde rezeki kita kat situ, come on la. Allah tak kasi apa yang kita nak, Allah kasi apa yang kita perlu. Be grateful okay? Asasi ke diploma ke matrik ke Form6 ke, semuanya sama. Sama-sama kena fight untuk masuk universiti utk sambung ke degree. Kena struggle betol-betol tau, kalau result tak okay. Jangan mimpi nk masuk uni. Ni pun pesan daripada senior-senior saya. So, pilihan terletak kat tangan korang. Yang penting, belajar leklok so result pun gempak Inshaa allah :) KEEP PRAYING. 

Last but no least, nak motivate sikit minda korang dan saya sendiri. Jangan sesekali down walaupun kat mana-mana korang study. And one more thing, jangan nak perlekehkan orang lain. Semuanya ada pros and cons dia. So, pandai-pandailah jaga diri masing-masing. Hati-hati memilih kawan, bcs they play a big role in our lives.Satu lagi,semuanya ada somthg in common. Timba ilmu kan? Yang penting, perbetulkan niat dulu. Jaga diri, jaga hati, jaga iman.Inshaa allah pahala datang.Sama-sama perbaiki diri INSHAA ALLAH :) All is well. Everything has ups and downs, so just be yourself and keep the circle moving. 





No comments:

 
copyright.nazifahnasir.blogspot.com